kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Rippli – szwajcarska potrawa mięsna

Szwajcarzy gustują nie tylko w ziemniakach i makaronach. Duże znaczenie w kuchni szwajcarskiej odgrywa mięso.

Ze względu na to, że Szwajcarzy przez długi czas zajmowali się głównie hodowlą zwierząt, mięso pochodziło z ich własnych gospodarstw. Do jednej z najbardziej znanych potraw mięsnych zalicza się rippli.

Jest to kolejne danie, które cechuje się łatwością przyrządzania. Mięso użyte do przygotowania tej potrawy powinno być treściwe.

W rippli znajdziemy zatem boczek oraz schab. Do tego nie można zapomnieć o warzywnych składnikach.

Niezastąpione będą ziemniaki, marchew, seler czy kapusta. Jako przypraw najczęściej używa się pieprzu, soli, czosnku oraz tymianku.

Rippli to wysokoenergetyczna potrawa. Ze względu na to, że część potraw szwajcarskich zalicza się do tłustych, rippli warto przyrządzać okazjonalnie.

Obecność boczku oraz schabu to gwarancja dużej ilości cholesterolu. Dla pasterzy tłuszcze są niezastąpione w codziennej pracy, jednak pozostali powinni ograniczyć ich ilość.