kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.johnattardmontalto.com www.art-dance-ekg.com

Któż z nas nie zna tortu Sachera? Kto z nas nie marzy o jego skosztowaniu? Tort Sachera bez wątpienia można zaliczyć do najpopularniejszych tortów na całym świecie. Nazwa tego tortu wywodzi się od pomysłodawcy przepisu. W 1832 roku zaledwie kilkunastoletni Frank Sacher skomponował jeden z najbardziej znanych dzisiaj czekoladowych specjałów. Warto dodać, że oryginalna receptura tego tortu jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Jednakże tort Sachera można z łatwością odtworzyć z powszechnie dostępnych składników.

Do przygotowania tortu Sachera najlepiej użyć wysokiej jakości czekolady. Jest to podstawowy składnik tego deseru, dlatego warto wybrać najlepszy jej rodzaj. Tort Sachera przekładany jest dżemem morelowym. Niektórzy zastępują dżem morelowy innym smakiem, ale zdaniem wielu osób, wszelkie odstępstwa od podstawowego przepisu nie są dopuszczalne. Samodzielne przygotowanie tego tortu jest nieco pracochłonne, jednak z pewnością warto przyrządzić go przynajmniej raz.