kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Sałatka śledziowa na Boże Narodzenie
fartuch bawełniany damski www.smakizroztocza.pl

Boże Narodzenie to święto, które słynie z przygotowywania wielu interesujących potraw. Oraz z tego, że dostajemy paczki na święta dla pracowników. Niektórzy trzymają się tradycyjnej liczby dwunastu dań, inni stawiają po prostu na kilka wybranych. Niezależnie od liczby, jednym z posiłków może stać się przepyszne danie ze śledziem w roli głównej. Jak je przygotować? Zacznij od zebrania wszystkich składników: – matjasy w oleju – puszka czerwonej fasoli – czerwona cebula – czosnek – jabłko – jajka – ziemniaki – majonez i musztarda – sól, pieprz, szczypiorek Gdy wszystkie produkty są już pod ręką i leżą na blacie, czas zabrać się do pracy. Pierwszy etap to przygotowanie ziemniaków.

Ugotuj je w mundurkach, w ten sposób będą smakować znacznie lepiej. Po ugotowaniu obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. W tym samym czasie, w którym ziemniaki będą się gotować możesz moczyć śledzia w wodzie. Po około godzinie śledź powinien być gotowy do krojenia. Również zamień go w drobną kostkę.

Ugotuj też jajko, a następnie poczekaj aż ostygnie. Gdy już będzie chłodne, również i je pokrój. Potem odsącz czerwoną fasolkę oraz pokrój cebulę i jabłko. Został jeszcze czosnek. Obierz go i zmiażdż.

Gdy wszystkie składniki są już pokrojone, możesz je wrzucić do miski. Jeśli chcesz osiągnąć lepszy efekt estetyczny, układaj wszystkie składniki warstwami. Na koniec możesz przybrać sałatkę szczypiorkiem i odpowiednio przyprawić solą i pieprzem. Ostatni etap to odłożenie dania do lodówki. Niech poczeka tam kilka godzin, aż wszystkie aromaty się wymieszają.