kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb do jedzenia, także ze względu na wiele cennych składników odżywczych, jakie przyswajamy wraz z jej spożywaniem. Warto bowiem włączyć ryby d do swojej diety i mieć w zanadrzu kilka pomysłów na pyszne dania rybne. Jednym z takich pomysłów może być sałatka z grillowanym łososiem, czyli danie idealnie nadające się na letnią imprezę przy grillu.

Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie samej ryby. Należy więc odciąć skórę z łososia, pamiętając przy tym, aby dokładnie poszukać ewentualnych ości, a jeśli je znajdziemy to oczywiście trzeba je usunąć. Łososia kroimy następnie na paski, doprawiamy wedle uznania i smarujemy oliwą.

www.ubikbc.pl

W dalszej kolejności można już zająć się grillowaniem ryby – można to zrobić na samym grillu albo też w piekarniku z funkcją grilla, wtedy nastawiamy go na dużą moc i przez około 10 minut trzymamy na wyższej półce piekarnika. Następny krok w naszym przepisie dotyczy sałatki na bazie sałaty lodowej, którą trzeba dokładnie umyć, opłukać, a następie osuszyć i lekko poszatkować. Do sałatki dodajemy pokrojone w kostkę ogórka oraz pomidora, jak również drobno posiekane cebulki.

Pozostaje jeszcze tylko dodać również posiekaną miętę i jogurt oraz wymieszać wszystkie składniki sałatki. Na koniec wykładamy jeszcze łososia na sałatkę i doprawić wszystko przed podaniem. Przygotowanie całości nie powinno nam więc zająć zbyt dużo czasu, a z pewnością jest to danie, które zasmakuje wszystkim naszym gościom.