kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Sałatka ze śledziem i selerem
www.nachwasty.net.pl

W jaki sposób przygotować sałatkę ze śledziem i selerem? To bardzo proste. Zacznij od zebrania wszystkich niezbędnych składników. Będą to: – filety matjasa – groszek zielony – ziemniaki – marchew – jabłko – jaja – seler konserwowy – majonez Następnie możesz przejść do odpowiedniego przygotowania śledzia. To moment, który w większości przepisów z matjasem w roli głównej zabiera najwięcej czasu. Niektórzy moczą matjasa przez pół godziny, inni uważają, że smak jest odpowiedni dopiero po całym dniu płukania. Jedna i druga opcja może być prawdziwa, jednak wszystko zależy od tego, jaki produkt kupiłeś w sklepie. Moczenie ma na celu pozbawienie ryby słonego smaku. Jeśli jest mocno słona – moczenie musi trwać dłużej. Delikatnego, dobrego już po otwarciu matjasa nie musisz moczyć w ogóle. Odpowiednio przygotowaną rybę czas pokroić w paski. Grubość dobierz wedle uznania.

Następnie możesz pokroić seler i przygotować groszek. Ten ostatni trzeba pozbawić zalewy. W czasie krojenia na kuchence mogą się już gotować ziemniaki oraz marchew. Jedne i drugie gotów bez obierania. Ugotuj też jajko. Wszystkie produkty drobno pokrój w kostkę. Obierz i pokrój również jabłko. Teraz czas na pomieszanie wszystkich składników i dodanie ostatnich elementów. Mowa o majonezie, a także przyprawach, takich jak sól i pieprz. To wszystko, danie jest gotowe do spożycia, choć jeszcze smaczniejsze będzie, gdy poczeka kilka godzin w lodówce. Wówczas wszystkie aromaty się wymieszają i sałatka nabierze pełnego smaku.