kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Staropolski schab ze śliwkami to potrawa znana przede wszystkim ze świątecznych stołów. Ale nie musi być wyłącznie przyrządzana od święta. W staropolskiej kuchni mięso podawano zarówno na ciepło jak i na zimno. Smakuje dobrze w obu wersjach. Do przyrządzenia potrawy potrzebujesz 1 kg schabu bez kości. Najpierw zajmiemy się przygotowaniem marynaty. Gotujemy 3 litry wody w dużym garnku.

Dodajemy 6 łyżeczek soli, 4 ząbki czosnku, ziarna kolendry i ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 3 łyżeczki majeranku, kolendry i rozmarynu, a także 2 łyżeczki oliwy i octu winnego. Gotujemy przez 15 minut, a późnij odstawiamy do ostygnięcia. Schab wkładamy do ostudzonej marynaty i do lodówki na kilkanaście godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Suszone śliwki (200 g) moczymy do miękkości we wrzątku. W zamarynowanym mięsie robimy otwór i wkładamy do jego środka namoczone śliwki. Schab wraz z owocami jałowca wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy i wstawiamy do piekarnika.

www.pielegnacjaroslin.net.pl

Mięso należy piec przez godzinę, a po upływie czasu rozcinamy rękaw i pieczemy kolejne pół godziny.