kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Schab ze śliwkami na staropolskim stole
www.perioorto.pl czekolada dekoracyjna tort

Staropolski schab ze śliwkami to potrawa znana przede wszystkim ze świątecznych stołów. Ale nie musi być wyłącznie przyrządzana od święta. W staropolskiej kuchni mięso podawano zarówno na ciepło jak i na zimno. Smakuje dobrze w obu wersjach. Do przyrządzenia potrawy potrzebujesz 1 kg schabu bez kości. Najpierw zajmiemy się przygotowaniem marynaty. Gotujemy 3 litry wody w dużym garnku.

Dodajemy 6 łyżeczek soli, 4 ząbki czosnku, ziarna kolendry i ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 3 łyżeczki majeranku, kolendry i rozmarynu, a także 2 łyżeczki oliwy i octu winnego. Gotujemy przez 15 minut, a późnij odstawiamy do ostygnięcia. Schab wkładamy do ostudzonej marynaty i do lodówki na kilkanaście godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Suszone śliwki (200 g) moczymy do miękkości we wrzątku. W zamarynowanym mięsie robimy otwór i wkładamy do jego środka namoczone śliwki. Schab wraz z owocami jałowca wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy i wstawiamy do piekarnika.

www.pielegnacjaroslin.net.pl

Mięso należy piec przez godzinę, a po upływie czasu rozcinamy rękaw i pieczemy kolejne pół godziny.