kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
www.chwastobojczy.com.pl

Szwajcaria to kraj znany głównie z gór, bezpiecznej jazdy, zegarków, czekolady, a także sera. Mało który kraj może poszczycić się tak unikalnymi i wyjątkowymi serami, których smak znany jest na całym świecie. Do takich serów z pewnością należy Raclette.

Ser ten może mieć łagodny lub też ostry smak, w zależności od formy przygotowania. Raclette zaliczany jest do serów o średniej twardości. Otrzymywany jest z surowego mleka, choć dopuszczalne jest użycie jego pasteryzowanego odpowiednika.

Zazwyczaj produkowany jest w formie koła. Raclette znany jest nie tylko w Szwajcarii, ale także i we Francji. Raclette spożywa się w podobnej formie co fondue.

Wszystko dzięki temu, że ser ten roztapia się z łatwością. Do sera tego możemy dodać najprzeróżniejsze dodatki. Niektórzy preferują warzywa, inny nie wyobrażają sobie tej potrawy bez dodatku mięsa.

Jednym z najczęstszych dodatków są ziemniaki, czyli bardzo popularne warzywa w Szwajcarii. Ciekawe jest również połączenie Raclette z kaszą.