kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Śniadanie – podstawa dziennego menu

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dodaje siły i energii na kolejne godziny spędzone najczęściej w biegu i stresie. To, co znajdzie się na porannym talerzu, będzie miało istotny wpływ na nasze samopoczucie, koncentrację i unikanie bakterii, powodujących infekcje.

Z czego powinno się składać śniadanie i dlaczego? Koniecznie z produktów pełno zbożowych (pieczywo razowe, płatki), białka (produkty mleczne, ryby) oraz warzyw i owoców. Dzięki temu poziom glukozy we krwi będzie na stałym poziomie, a człowiek nie będzie odczuwał zmęczenia, ani senności. Co jeśli rano nie odczuwa się głodu? Zdaniem specjalistów śniadanie zjedzone do tzw.

przerwy śniadaniowej, czyli godziny 10.30 spełni swoją rolę. Unikając śniadań człowiek naraża się na problemy ze zdrowiem.

Niedostarczenie do organizm jedzenia rano skutkuje wydzielaniem kwasów żółciowych, które zaburzają pracę układu pokarmowego. Zrezygnowanie z porannego posiłku powoduje częste podjadanie w ciągu dnia niezdrowych przekąsek, a tym samym prowadzi do zwiększenia masy ciała.