kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Matjas to przepyszna odmiana śledzia. Nic dziwnego, że istnieje tak wiele przypisów na przygotowanie matjasa. Większość z nich nie wymaga dużego wysiłku. To dodatkowa zaleta dla wielu osób. Niemniej jednak niektóre sałatki czy inne mieszanki zawierające matjasa wymagają nieco czasu na przygotowanie. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na dłuższy pobyt w kuchni. Być może gonią Cię zawodowe obowiązki, a może po prostu jesteś bardzo głodny. Tak czy inaczej możesz w mig stworzyć pyszną sałatkę z matjasa i ogórków. W jaki sposób ją wykonać? Najpierw zbierz wszystkie potrzebne składniki: – śledzie matjasy – ogórki zielone – majonez – pieprz i szczypiorek To już wszystkie składniki. Jak widzisz, nietrudno jest je dostać. Zwłaszcza w miesiącach wiosennych i letnich.

To dodatkowy atut tego przepisu. Co robić, gdy masz już wszystkie składniki? Zacznij od pokrojenia samych śledzi. Wedle uznania, może to być drobna kostka lub grubsze paski. Ogórki obierz ze skórki i również pokrój tak, jak lubisz. Warto plasterki lub kostkę odsączyć z soku, którego na pewno trochę się zbierze. Na końcu kroimy szczypiorek. To już niemal wszystko. Wystarczy, że wrzucisz składniki do miski, dodasz trochę majonezu i danie gotowe. Jeśli planujesz posiłek wcześniej, warto kupić sprawdzonego wcześniej matjasa. Dlaczego? Ponieważ niektóre produkty tego typu są podawane w bardzo słonej zalewie. A to oznacza, że wcześniej będzie trzeba je wypłukać.

Zwykle czynność taka musi trwać minimum pół godziny.