kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Staropolska piwna polewka na śniadanie
https://www.opakowaniaok.pl/36-tacki https://www.kuchennepromocje.pl/17-kufle-i-szklanki-do-piwa

Piwna polewka to staropolskie danie, które chętnie jadano podczas śniadań. Taką polewkę można oczywiście jeść o każdej porze. Warto odświeżyć tradycyjne polskie smaki i przyrządzić polewkę piwną. Przygotowanie dania będzie szczególnie ciekawe dla tych, którzy do tej pory go nie próbowali. Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki, dlatego każdy sobie z nim poradzi. Podstawą polewki jest oczywiście piwo.

www.ipa3.org

Potrzebne będzie 750 ml jasnego piwa, a także 250 ml niekwaśnej śmietany, 80 g cukru, 3 żółtka jaj i biały ser. Piwo gotujmy w rondelku, dorzucamy kilka goździków i korę cynamonową. Po zagotowaniu chmielowego napoju dodajemy śmietanę. Wyjmujemy goździki i korę. Po ugotowaniu ściągamy garnek z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do piwa wymieszanego ze śmietaną.

Wszystko stale mieszamy. Przygotowujemy miseczki, a na ich dnie kładziemy pokruszony twaróg. Wlewamy gorącą zupę do miseczek. I gotowe. Szybko, prosto i smacznie. Polewkę piwną można serwować z chlebowymi grzankami.