kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Staropolski chłodnik z botwinki
https://exeller.be/produkt/exelsoy-950m-izolat-bialka-sojowego-do-odzywek/

Tradycyjny chłodnik staropolski przyniesie nasycenie i orzeźwienie. Polecany jest przede wszystkim w gorące dni, kiedy potrzebujemy ochłodzenia. Chłodnik przyrządzony według staropolskiej receptury to prawdziwe bogactwo smaku.

www.monte-cassino-1944.com

By przygotować chłodnik, będziesz potrzebować pęczka botwinki z burakami. Botwinę i oskrobane buraki umyj i posiekaj. Ugotuj w szklance wody, a po ostudzeniu dodaj 2 szklanki kwasu z buraków, szklankę ostudzonego cielęcego rosołu, 3/4 szklanki śmietany i szklankę zsiadłego mleka.

Posiekaj natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Przygotuj ogórka małosolnego oraz świeżego i drobno je pokrój. Zieleninę i ogórki, a także 3/4 szklanki gotowanej i pokrojonej cielęciny oraz szynki dodaj do chłodnika.

Całość dopraw sokiem z połówki cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Chłodnik byłby niepełny bez jajek. Ugotuj 4 jajka na twardo, przekrój i dorzuć.

Zupa musi się chłodzić przez minimum godzinę. Staropolski chłodnik z botwinki dobrze komponuje się z młodymi ziemniakami lub pieczywem.