kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Staropolski żur z grzybami
rotawirusy.info

Staropolski żurek wciąż gości na stołach, a szczególnym powodzeniem cieszy się podczas Świąt Wielkiej Nocy. Staropolska receptura przygotowania sprawia, że jest nie tylko smaczny, ale i sycący. Aby przygotować żurek po staropolsku, przygotuj pół litra kwasu na żur, 40 dag włoszczyzny, 20 dag białej kiełbasy i 20 dag wędzonego boczku. Potrzebne będą również 2 cebule, 2 ząbki czosnku i kilka suszonych grzybów.

Przyrządzając żurek nie można zapomnieć o jajkach, a do wykonania tego przepisu potrzebnych będzie 8 jaj przepiórczych. Do nadania żurowi niezwykłego aromatu przydadzą się 2 liście laurowe, 5 ziarn ziela angielskiego, majeranek, natka pietruszki, mielony pieprz i sól. Jajka po ugotowaniu na twardo i obraniu, przekrawamy na pół. Boczek, kiełbasę, warzywa i cebulę również kroimy.

Grzyby kroimy w paski dopiero po ich namoczeniu. Ząbki czosnku rozcieramy z solą. Następnie zalewamy zimną wodą włoszczyznę, dodajemy grzyby, a także doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy wszystko pod przykryciem około pół godziny.

Wywar przecedzamy, ale grzyby trafiają z powrotem do garnka. Białą kiełbasę i boczek podsmażamy wraz z cebulką i majerankiem. Dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Teraz wlewamy kwas na żur, dodajemy czosnek i gotujemy około 10 minut.

Gotowy żur podajemy z natką i jajkami.