kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Pyzy ziemniaczane są znane od wielu lat. Warto poznać przepis na wykonanie domowych pyz, których smak nie dorównuje kupnym pyzom z paczki. Przyrządzenie jest naprawdę szybkie i proste. Do przygotowania pyz będziesz potrzebować ugotowanych ziemniaków (25 dag), surowych startych ziemniaków (50 dag), mąki krupczatki (25 dag), jednego jajka i soli do smaku. Surowe ziemniaki utrzyj na tarce o małych oczkach, a ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub utłucz. Włóż wszystko do dużej miski i dodaj jajko oraz przesianą krupczatkę, co chwila mieszając.

Dopraw wszystko solą. Z ziemniaczanej masy uformuj kulki, lekko je rozpłaszcz i zrób niewielki dołek w środku. Zagotuj w garnku osoloną wodę i wrzucaj ziemniaczane kulki do wrzątku. Po wypłynięciu pyz, gotuj przez 10 minut na mniejszym ogniu. Po wyjęciu z wody, pyzy są gotowe do podania i zjedzenia. Pyzy ziemniaczane możesz serwować z podsmażoną cebulką, masłem lub sosem grzybowym.

W każdym wariancie będą dobrze smakować.