kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Staropolskie zrazy zawijane
www.efs.net.pl kurs kuchnia włoska poznań

Wołowe zawijane zrazy są doskonałą potrawą nie tylko od święta. Od lat goszczą na polskich stołach i cieszą się powodzeniem. Zrazy to danie szybkie i proste w wykonaniu.

Bardzo dobrze komponują się wraz z kaszą gryczaną i grzybowym sosem. Do przygotowania tego dania po staropolsku będziesz potrzebować 60 dag wołowiny, 10 dag wędzonego boczku, kilku suszonych grzybów, ogórków kiszonych, cebuli, pół szklanki śmietany, łyżki musztardy, 3 łyżek oleju oraz soli i pieprzu do przyprawienia. Wołowe mięso pokrój na 4 plastry, rozbij i przypraw.

Mięsne plastry posmaruj z jednej strony musztardą i obłóż plastrami boczku, pokrojonym ogórkiem, piórkami cebuli i wcześniej ugotowanymi i pokrojonymi grzybami. Tak przygotowane plastry mięsa, należy zwinąć w rolady i wetknąć w nie wykałaczki. Smaż mięsne roladki, obracając je na wszystkie strony.

Następnie dodaj śmietanę, grzyby z wywarem i dopraw solą oraz pierzem. Zrazy po staropolsku muszą dusić się na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 40 minut.