kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Strudel jabłkowy – specjalność Austrii
etui na sztućce

Desery austriackie na niemal każdy miłośnik słodkości. Wielu z nich jednak nie wie, że ich ulubiony smakołyk pochodzi z tego kraju. Tak też jest w przypadku jabłkowego strudla, który w Austrii znany jest pod nazwą Apfelstrudel. Wbrew pozorom deser jest prosty w przygotowaniu. Strudel jabłkowy znany jest już od czasów Habsburgów, jednak nawet w obecnych czasach Austriacy lubią się nim zajadać.

Połączenie kruchego ciasta i jabłek powodują unikalne wrażenia smakowe. Ciasto to najlepiej przygotować w jesiennym okresie. Wówczas mamy największy wybór jabłek. Wielu smakoszy uważa, że Apfelstrudel najlepiej smakuje serwowany na ciepło. Warto serwować go z bitą śmietaną czy sosem waniliowym a nawet lodami, które mogą zostać wytworzone przez urządzenie do robienia lodów.

Strudel jabłkowy równie dobrze smakuje z samym cukrem pudrem. Wiele osób modyfikuje podstawowy przepis. Niektórzy do masy jabłkowej dodają np. rodzynki. Przygotowując to ciasto trzeba wybrać jedynie kwaśne jabłka.

Restauracja w centrum Gliwic http://hotelsilvia.pl/restauracja/

Tylko wówczas można odtworzyć wyjątkowy smak tego jabłkowego ciasta.