kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Strudel jabłkowy – specjalność Austrii
etui na sztućce

Desery austriackie na niemal każdy miłośnik słodkości. Wielu z nich jednak nie wie, że ich ulubiony smakołyk pochodzi z tego kraju. Tak też jest w przypadku jabłkowego strudla, który w Austrii znany jest pod nazwą Apfelstrudel. Wbrew pozorom deser jest prosty w przygotowaniu. Strudel jabłkowy znany jest już od czasów Habsburgów, jednak nawet w obecnych czasach Austriacy lubią się nim zajadać.

Połączenie kruchego ciasta i jabłek powodują unikalne wrażenia smakowe. Ciasto to najlepiej przygotować w jesiennym okresie. Wówczas mamy największy wybór jabłek. Wielu smakoszy uważa, że Apfelstrudel najlepiej smakuje serwowany na ciepło. Warto serwować go z bitą śmietaną czy sosem waniliowym a nawet lodami, które mogą zostać wytworzone przez urządzenie do robienia lodów.

Strudel jabłkowy równie dobrze smakuje z samym cukrem pudrem. Wiele osób modyfikuje podstawowy przepis. Niektórzy do masy jabłkowej dodają np. rodzynki. Przygotowując to ciasto trzeba wybrać jedynie kwaśne jabłka.

Tylko wówczas można odtworzyć wyjątkowy smak tego jabłkowego ciasta.