kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
antykoncepcja.cywilizacja.com.pl

Kuchnia japońska jest jedną z najbardziej charakterystycznych sztuk kulinarnych świata. Zawiera w sobie rozmaite potrawy, w dużej mierze przygotowywane z darów oceanu: wodorostów i owoców morza. Cechą wyróżniającą tej kuchni jest również fakt, że często podaje się w niej ryby – nie tylko gotowane czy smażone, ale również surowe. Niemal każdy z nas słyszał kiedyś o sushi, które wywodzi się właśnie z Japonii. Są to dość specyficzne, niezbyt duże roladki, przygotowywane na bazie gotowanego ryżu i rozmaitych, zwykle surowych dodatków: wodorostów, kawałków grzybów, jajek, warzyw, owoców morza czy ryb. Potrawa zazwyczaj serwowana jest w towarzystwie ostrego, zielonego chrzanu – wasabi, sosu sojowego oraz marynowanego imbiru.

Ten ostatni, podobnie jak serwowana do posiłku zielona herbata, służy do oczyszczania kubków smakowych pomiędzy jednym kęsem a drugim. Dzięki temu smakosz może w pełni docenić pojedyncze smaki. Warto wiedzieć, że sushi należy jeść w odpowiedni sposób. Można w tym celu posługiwać się palcami lub pałeczkami. Bardzo źle widziane jest pozostawianie na talerzu nadgryzionych kęsów. Jeśli wybierasz się do japońskiej restauracji, możesz spodziewać się, że sushi będzie przygotowywane na bieżąco, bo ze względu na swoje składniki ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia.