kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Święta po szwajcarsku
www.dekameron.com.pl

Niemal każdy kraj obchodzi święta w nieco inny sposób niż Polacy. Dotyczy to nie tylko zwyczajów bożonarodzeniowych, ale także i potraw świątecznych. Tak też jest w przypadku Szwajcarii. Wigilia nie jest w tym kraju dniem wolnym od pracy, jednak pracodawcy skracają długość dnia roboczego. Pewną cechą odróżniającą Szwajcarów od Polaków jest to, że w Szwajcarii jest zwyczaj obdarowywania się prezentami jeszcze przed spożyciem kolacji wigilijnej. A jakie potrawy królują na stołach? W Szwajcarii raczej nie ma typowych potraw typowo wigilijnych, które obowiązkowo muszą znajdować się na stołach.

Potrawy są nieco odmienne w poszczególnych regionach. Najczęściej serwowany jest kurczak, indyk nadziewany czy też sałatki przygotowywane na różne sposoby. Do tego obowiązkowo popija się szwajcarskie trunki. Bardzo popularne są za to słodkości wigilijne. Wielu osobom Szwajcaria kojarzy się z Guetzli. Są to ciasteczka anyżkowe, cynamonowe lub korzenne.

Ich cechą charakterystyczną jest świąteczne przyozdobienie, którego głównym elementem jest wybór odpowiedniej choinki – hurtownia choinek to idealne miejsce, w którym można znaleźć naprawdę duży wybór drzewek świątecznych.