kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Szare kluski, czyli w staropolskiej kuchni
https://exeller.be/kategoria-produktu/sojowe/bialko-sojowe/

Szare kluski lub kluski ziemniaczane zawdzięczają swoją nazwę barwie, jaką przyjmują. Swój szary kolor zawdzięczają surowym startym ziemniakom, które ciemnieją podczas obróbki. Kluski ziemniaczane kojarzą się z babciną kuchnią, a na polskich stołach goszczą już od wielu lat. Warto zatem przypomnieć sobie jak smakują.

Do wykonania szarych klusek potrzebny będzie kilogram ziemniaków, jedno jajko, dwie szklanki mąki i sól. Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć drobno na tarce. Do ziemniaczanej masy dodajemy mąkę, jajko, jedną łyżeczkę soli i wszystko mieszamy. Do osobnego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy.

Nabieramy łyżką porcje masy i wrzucamy do wrzątku. Kluski muszą pływać swobodnie, dlatego nie można gotować ich wszystkich naraz. Gotujemy je przez pięć minut. Po tym czasie wyciągamy kluski na talerz.

Gotowe szare kluski można podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku i kiełbaski. Kluski dobrze smakują również z sosem i jako dodatek do innych dań.