kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Szaszłyki z łososia
serwetki dyspenserowe

Latem bardzo często spędzamy czas przy grillu. Istnieje dużo przepisów na smaczne grillowane dania, ale warto czasami spróbować czegoś nowego i nieco poeksperymentować. Takim eksperymentem mogą być na przykład szaszłyki z łososia, które nadadzą się na imprezę przy grillu ze znajomymi, choć dzięki opcji grilla w piekarniku można je także zrobić w domu, jeśli pogoda nie będzie dopisywać. Przygotowanie potrawy zaczynamy od łososia, którego dokładnie myjemy i suszymy, wystawiając go na ręcznik papierowy.

Kroimy go w kosteczkę, a następnie zajmujemy się cytryną – należy zalać ją wrzątkiem, dokładnie opłukać i pokroić w plasterki. Bardzo ważna w tym daniu jest także marynata, którą zrobimy z sezamu i różnych przypraw. Można w tym momencie skorzystać także z papryczki chili, dzięki czemu zrównoważymy kwaśny smak cytryny. W dalszej kolejności możemy zabrać się za robienie szaszłyków – nawijamy więc na patyczki kolejno i na przemian łososia oraz plasterki cytryny.

Całość skrapiamy oliwą, wysypując następnie naszą marynatę – w ten sposób mamy pewność, że marynata będzie się bardzo dobrze trzymać. Na koniec trzeba już tylko położyć rybę na grillu lub też umieścić ją w piekarniku. Danie można podawać z różnymi sałatkami, dipami czy majonezem lub keczupem. Takie szaszłyki idealnie sprawdzą się więc jako bardzo smaczna przystawka na domowej imprezie, a w przypadku większych porcji szaszłyki mogą stanowić nawet bardzo pyszną i ciekawą alternatywę dla obiadu dla całej rodziny.