kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
opakowanie na sztućce

Szwajcarskie czekoladki znane są na całym świecie. Ich delikatny smak jest niepowtarzalny.

Wszystko to dzięki składnikom najlepszej jakości. Jednakże Szwajcaria to nie tylko smakowita czekolada.

Szwajcarskie desery z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Do jednych z popularniejszych deserów zalicza się birnbot.

Jest to ciasto, którego podstawowym składnikiem są gruszki. Deser ten wywodzi się z jednego z biedniejszych dawniej regionów Szwajcarii.

Wówczas do przygotowywania codziennych potraw korzystano ze składników powszechnie dostępnych. Tak też powstał birnbot, niezwykłe ciasto, które smakiem urzeknie każdego.

https://winayo.pl/sklep/wina/biale

Jeszcze do niedawna ciasto to serwowane było głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia, jednak obecnie można je nabyć przez cały rok. Poza suszonymi gruszkami w cieśnie tym znajdziemy dużą ilość bakalii.

Możemy w tym celu użyć rodzynek, fig czy też śliwek. Ciasto można spożywać samodzielnie, chociaż częściej serwuje się je z serem.