kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Szwajcarskie dania ziemniaczane
biznes.nokia6300.pl Pomodoro

Mogłoby się wydawać, że nie tylko Wielkopolanie lubują się w ziemniakach. Warzywa te są bardzo popularne w Szwajcarii. Dodaje się je do wielu dań. Wszystko dzięki właściwościom odżywczym ziemniaków. Pojedynczy ziemniak dostarcza duże ilości węglowodanów. Ponadto ziemniaki są bogate w witaminy i składniki mineralne. Ziemniaki można zestawiać z innymi produktami, takimi jak mięso czy inne warzywa. Do jednych z najpopularniejszych ziemniaczanych potraw w Szwajcarii zalicza się rosti.

opakowania na sztućce

Przyrządza się go ze startych ziemniaków, które miesza się z cebulą, boczkiem, żółtym serem oraz jajkiem. Całość smaży się przez kilka minut na patelni. Danie to przypomina wielkopolskie placki ziemniaczane. Bardzo lubianą potrawą jest także papet vaudois. I w tym przypadku ziemniaki odgrywają główną rolę. Do tego dodawany jest także por, śmietana oraz tradycyjna kiełbasa. Ziemniaki są podstawowym składnikiem w daniu o swojsko brzmiącej nazwie cholera. Smakowo danie to przypomina tartę.