kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Tatar z łososia
wtelefonie.mapy-navi.com.pl sól kłodawska

W Japonii i nie tylko bardzo dużą popularnością cieszy się sushi, a więc danie z surowej ryby. Ryba jako główny składnik potrawy jest zresztą bardzo cennym źródłem wielu cennych składników odżywczych dla naszego organizmu i głównie dlatego eksperci zalecają, aby w diecie każdego z nas znaleźć miejsce na dania rybne.

Dobrą alternatywą dla sushi może być więc tatar z łososia, a więc potrawa szybka w przygotowaniu i smaczna. Na dodatek, jest to danie idealnie nadające się na spotkanie w domu z przyjaciółmi czy też na imprezy organizowane w domu z różnych okazji.

https://exeller.be/produkt/green-tea-95-50-ekstrakt-zielonej-herbaty/

Przygotowanie potrawy zaczynamy od umycia ryby i osuszenia jej poprzez wyłożenie na ręcznik papierowy. Bardzo ważne jest również zdjęcie skóry oraz pozbycie się wszystkich ości.

Następny krok to pokrojenie łososia w drobne kosteczki i odpowiednie doprawienie – skorzystać możemy z soli, czarnego pieprzu, cytryny czy innych przypraw wedle uznania. W dalszej kolejności musimy zająć się stworzeniem kulek, tak więc formułujemy je z posiekanej ryby i układamy na talerzyku.

Na koniec trzeba jeszcze posiekać szalotkę oraz ogórka kiszonego, które położymy na talerzu obok łososia jako smaczną dekorację. Całość można podawać z chlebem czy chrupiącą bagietką, tak więc danie to bardzo dobrze sprawdzi się również jako przystawka.

Wiadomo, że tego typu potrawa nie każdemu przypadnie do gustu, ale dla wielu osób taki tatar z łososia to z pewnością bardzo smaczne danie na każdą okazję, dlatego też warto przynajmniej wypróbować taki przepis w swojej kuchni.