kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek zazwyczaj kojarzy się dzisiaj z jedzeniem pączków i faworków w dowolnych ilościach. Jest to święto ruchome, ponieważ zależy od daty Wielkanocy. Znany również jako zapusty, wciąż cieszy się ogromną popularnością w całej Polsce. Święto, nazywane Tłustym Czwartkiem, powstało dzięki połączeniu tradycji chrześcijańskiej oraz ludowej. Jego korzenie sięgają natomiast już czasów starożytnych. Tego dnia w Rzymie świętowano najpierw przybycie wiosny, ucztując i pijąc wino.

Stamtąd też wziął się zwyczaj jedzenia pączków – najpierw były to specjały, przyrządzane na słono, dopiero później wprowadzono wersję słodką. Obecnie Tłusty Czwartek obchodzi się zawsze w ostatni czwartek przed Środą Popielcową. W polskiej tradycji święto pojawiło się w XVI wieku. Dość oryginalny przebieg miało w regionie Małopolski, gdzie nazywano je Combrowym Czwartkiem. Związana z nim była bowiem legenda o złym burmistrzu Combrze, który podobno zmarł właśnie w Tłusty Czwartek. W każdą rocznicę jego śmierci gnębione przez niego przekupki, urządzały na targu huczną zabawę.