kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Wariacje makaronowe po szwajcarsku
www.doublefaced.de usługi cateringowe poznań

W kuchni szwajcarskiej znajdziemy także inspiracje czerpane z innych kuchni. Do jednych z nich zalicza się makaron.

Jedną z najbardziej znanych potraw, w której dominuje makaron jest alpermagronen. Potrawa ta trafiła do Szwajcarii wraz z włoskimi robotnikami, którzy zostali zatrudnieni do budowy jednego z tuneli.

Ze względu na pożywność dań makaronowych oraz łatwość ich przyrządzenia, alpermagronen szybko stał się domeną pasterzy. Najlepszym rodzajem makaronu do przygotowania tej potrawy są rurki.

Początkowo dodawano do niego jedynie jajka. Z czasem makaron zaczęto łączyć z ziemniakami, cebulą oraz boczkiem.

W ten sposób powstała potrawa o niezwykłym smaku. Niewątpliwą zaletą alpermagronen jest to, iż danie zalicza się do jednogarnkowych.

W dodatku potrawa jest bardzo sycąca. Pewną kontrowersją jest dodatek do alpermagronen musu jabłkowego.

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie takie połączenia, zaleca się dodatek sałatki warzywnej. W takim połączeniu potrawa smakuje wyśmienicie.