Wariacje makaronowe po szwajcarsku
W kuchni szwajcarskiej znajdziemy także inspiracje czerpane z innych kuchni. Do jednych z nich zalicza się makaron.
Jedną z najbardziej znanych potraw, w której dominuje makaron jest alpermagronen. Potrawa ta trafiła do Szwajcarii wraz z włoskimi robotnikami, którzy zostali zatrudnieni do budowy jednego z tuneli.
Ze względu na pożywność dań makaronowych oraz łatwość ich przyrządzenia, alpermagronen szybko stał się domeną pasterzy. Najlepszym rodzajem makaronu do przygotowania tej potrawy są rurki.
Początkowo dodawano do niego jedynie jajka. Z czasem makaron zaczęto łączyć z ziemniakami, cebulą oraz boczkiem.
W ten sposób powstała potrawa o niezwykłym smaku. Niewątpliwą zaletą alpermagronen jest to, iż danie zalicza się do jednogarnkowych. Jeżeli chcesz sprawdzić, jak smakuje pyszny włoski makaron sprawdź makaroniarnia poznań. Przyjdź sam lub zamów online!
W dodatku potrawa jest bardzo sycąca. Pewną kontrowersją jest dodatek do alpermagronen musu jabłkowego.
Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie takie połączenia, zaleca się dodatek sałatki warzywnej. W takim połączeniu potrawa smakuje wyśmienicie.