kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Wielkanoc to jeden z tych okresów, kiedy każda pani domu przygotowuje mnóstwo przepysznych potraw. Na stole może gościć między innymi śledź po różnymi postaciami. Jedną z możliwych opcji jest śledź z pieczarkami. Dlaczego akurat to danie warto przygotować? Kiedy tylko je skończysz i skosztujesz, poznasz prawidłową odpowiedź. Śledź z pieczarkami jest po prostu naprawdę smaczny.

Rozpocznij od znalezienie składników, takich jak: – matjasy w oleju – pieczarki konserwowe – ogórki kiszone – por – cytryna – sałata – majonez, śmietana 12%, musztarda Jak działać, by z zebranych produktów powstało pyszne danie? Na początek trzeba zająć się samym matjasem. Można to zrobić na różne sposoby. Wszystko zależy od tego, jaką wersję matjasa postawiłeś kupić. Jeśli jest to delikatny śledź, tylko trochę słony – można od razu przejść do krojenia. Jeśli ryba jest zbyt słona, czas, by ją porządnie wymoczyć.

Włóż matjasa do miski z zimną wodą i pozwól mu tak poleżeć przez godzinę. Jeśli nadal będzie zbyt słony, niech moczy się dalej. Pamiętaj, by regularnie wymieniać wodę. Gdy matjas będzie miał już odpowiedni smak i zostanie pokrojony w paski, czas zabrać się za krojenie kolejnych składników. Pokrój i odsącz z soku kiszone ogórki, a następnie pieczarki.

Potem możesz pokroić por. Nie zapomnij go wcześniej dokładnie opłukać. Gdy wszystko jest już pokrojone, możesz ułożyć składniki w misce. Danie jest już prawie gotowe. Wystarczy dodać majonez, musztardę, śmietanę oraz przyprawy.

www.klinika-orka.pl

Możesz też pokropić całość sokiem z cytryny i udekorować liśćmi sałaty.