kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Włochy – ojczyzna lodów i nie tylko
www.katalizatorysamochodowe.net.pl hokery

Niemal na całym świecie możemy zakupić przysmak, który powszechnie nazywany jest lodami włoskimi. Te występujące w postaci zakręconego stożka, podawanego w wafelku, faktycznie wywodzą się z Włoch.

Warto jednak wiedzieć, że ten kraj jest również ojczyzną wielu innych słodkich przekąsek, które z pewnością zasługują na naszą uwagę. W słodkościach szczególnie specjalizują się regiony Sycylii i Sieny.

Bardzo popularnym deserem rodem z Italii z pewnością można nazwać tiramisu. Często mamy mylne wyobrażenie na jego temat, bo obecnie można zjeść go w wielu krajach, gdzie sposób jego podania może znacznie odbiegać od oryginału.

W rzeczywistości jest to deser składający się z warstw biszkoptu nasączonego bardzo mocną kawą i likierem Amaretto, a także kremu na bazie serka mascarpone. Całość wieńczy posypka z płatków gorzkiej czekolady.

Popisowym włoskim łakociem jest również Panna cotta. Jego nazwa przetłumaczona na język polski oznacza nic innego jak ugotowaną śmietankę.

Deser ten przygotowywany jest na bazie śmietany podgrzewanej razem z żelatyną, z dodatkiem wanilii i skórki cytrusowej. Przestudzoną babeczkę podaje się ze świeżymi owocami lub sosami o dowolnym smaku.