kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Wszystkich Świętych

Pierwszy listopada jest wyjątkowym dniem, pełnym zadumy i melancholii.

Dniem, w którym ludzie wybierają się na groby bliskich, by zapalić znicz i pomodlić się za dusze zmarłych.

W tym czasie ludzie wspominają także poległych w wojnie żołnierzy, którzy ginęli w obronie ojczyzny.

Obchody związane z pierwszym listopada wywodzą się z celtyckiego święta – „Samhain”.

Starożytni uważali ten dzień za początek nowego roku.

Ponadto, w III wieku pojawia się także tradycja przenoszenia grobów świętych w zupełnie inne miejsca spoczynku.

Pierwotnie zwyczaj ten odbywał się dnia trzynastego maja, a zmieniło się to dopiero za sprawą Grzegorza III, który przesunął tę datę na pierwszego listopada.

Obchody Wszystkich Świętych w Polsce pojawiły się w XII wieku, a pod koniec XV wieku były już powszechnie znane w całym kraju.

Ważną dla chrześcijan sprawą, związaną z tym świętem jest możliwość uzyskania odpustu zupełnego, pod warunkiem modlitwy za zmarłych, połączonej z odwiedzeniem cmentarza w dniach między pierwszym a ósmym listopada.