kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Zrób to sam: Staropolski chleb
www.darkprint.pl Ekstrakty roślinne

Czy jest coś piękniejszego od porannego zapachu świeżego pieczywa? Taki zapach sprawia, że od razu chce się wstać z łóżka, by rozpocząć dzień od chrupiącej kromki chleba. By cieszyć się świeżym i naturalnych chlebem, najlepiej upiec go samemu. Aby wykonać staropolski chleb, należy przygotować zaczyn, a później uformować ciasto. Zaczyn przygotuj z 6 g świeżych drożdży, 150 g mąki pszennej i 150 ml ciepłej wody. Wymieszaj składniki, przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu. Musisz poczekać około 1-2 godzin, aż objętość się podwoi. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego 50 g mąki pszennej, 50 g mąki żytniej, 280 g żytniego zakwasu, półtorej łyżeczki soli i łyżkę oliwy.

Wyrób wszystko łyżką. Wysmaruj keksówkę tłuszczem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, nakryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmaruj oliwą i posyp ziarnami. Nagrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza, włóż blaszkę z ciastem i piecz 10 minut. Po upływie tego czasu, ustaw temperaturę na 190 stopni C i piecz 40 minut. Przed końcem pieczenia (około 10 minut przed) wyjmij chleb z keksówki i dopiekaj bez niej.

Wstrzymaj się z krojeniem chleba, aż do jego wystygnięcia.