kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca
Żyć z cukrzycą – jak komponować menu?

Cukrzyca to przewlekła choroba cywilizacyjna. Borykając się z nią niezbędne jest leczenie farmakologiczne. Nie można jednak na tym poprzestać. W walce z tą chorobą istotne jest odpowiednie odżywianie, które znacząco wspomaga organizm.

Wprawdzie wymaga samodyscypliny, ale przynosi efekty. Taka dieta może być stosowana dla całej rodziny. Przy cukrzycy nie wolno przejadać się. Może to prowadzić z czasem do nadwagi, która sprzyja postępowaniu choroby.

Posiłki powinno spożywać się o regularnych porach (np. co 3 godziny), aby nie dopuścić do spadku glukozy we krwi. Komponując menu warto sięgnąć do tabel glikemicznych i wybierać produkty o niskim indeksie. Należą do nich wszystkie warzywa i owoce, produkty zbożowe.

Cukrzyk oczywiście powinien unikać słodyczy i cukrów prostych. Słodkie desery, ciasta z kremem, czy torty można łatwo zastąpić. Jak? Zjadając od czasu do czasu gorzką czekoladę lub kawałek ciasta drożdżowego. Zbyt duże ilości soli i tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych także nie są wskazane.

Napoje zamiast cukrem, lepiej słodzić słodzikiem.