Amaro polskim Ramsayem?
https://poprostupycha.com.pl/
Poza Magdą Gessler nasz kraj również posiada ciekawe medialne postacie związane ściśle ze światem dobrej kuchni.
Kimś takim jest z pewnością Wojciech Modest Amaro, który od Gesslerowej różni się tym, że jest przede wszystkim zawodowym kucharzem, a dopiero w drugiej kolejności właścicielem restauracji.
W jego posiadaniu znajduje się zresztą tylko jeden lokal – za to absolutnie wyjątkowy.
Warszawskie Atelier Amaro jest niepozorną, ale przebogatą w treści świątynią smaku, do której nie można wejść na posiłek ot tak, „z ulicy”.
Konieczne są wcześniejsze rezerwacje i to z wielomiesięcznym wyprzedzeniem.
Amaro sprawdził się jako kucharz i jako biznesmen.
Zawodowe doświadczenie zdobywał pod okiem światowych gigantów – przez pewien czas współpracował także z Gordonem Ramsayem, a jego kulinarna klasa jest znana na całym świecie.
Jego książka kucharska poświęcona kuchni polskiej została doceniona na jednej z najbardziej prestiżowych imprez kulinarnych w Paryżu, gdzie zdobyła nagrodę Grand Prix.
Amaro okazał się przy tym bardzo atrakcyjną postacią medialną, co szybko doceniła jedna z czołowych stacji.