Barszcz czerwony w staropolskim wydaniu
Miody z Roztocza
Staropolski barszcz czerwony podawany jest z porcją ubitych ziemniaków. Barszcz można podawać również z uszkami, makaronem czy krokiecikami. By przyrządzić te staropolskie danie, należy obrać, pokroić i zalać około 3 litrami wody 4 duże buraki i włoszczyznę. Do wody trzeba dodać żeberka i przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Warzywa możemy wyjąć, kiedy zrobią się miękkie. Dodajemy wtedy trochę kwasku cytrynowego, by barszcz nabrał charakterystycznego winnego posmaku i nabrał zachęcającego koloru.
Do zupy dokładamy wymieszaną śmietanę z mąką oraz roztarte ząbki czosnku. Gotujemy wszystko na małym ogniu. Do ugotowanych i ubitych ziemniaków dodajemy podsmażoną na smalcu cebulkę i skwarki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie wszystko ubijamy. W zależności od upodobań, możemy różnie podawać ziemniaki z barszczem.
Porcję ziemniaków można nałożyć na półmisek i zalać staropolskim barszczem lub podawać je na osobnym talerzyku.