Charakterystyka kuchni austriackiej
fit jedzenie tarnów
Najbardziej znane dania kuchni austriackiej zainspirowane były typowymi potrawami takich kuchni, jak włoska, polska czy czeska. W codziennym jadłospisie przeciętnego Austriaka dominują potrawy mięsne.
Kuchnia austriacka uchodzi za ciężkostrawną i niekiedy tłustą. Dania wegetariańskie uchodzą tu za rzadkość, jednak można znaleźć propozycje bezmięsne.
Do jednych z najbardziej znanych dań austriackich możemy zaliczyć m.in.
stelzer, eierspeise, tafelspitz. Dania mięsne najczęściej podawane są wraz z ziemniakami.
Ziemniaki mogą występować pod postacią frytek, ale równie popularne są w wersji gotowanej czy podsmażanej. Austria słynie z deserów, wśród których najsłynniejszy jest Tort Sachera.
Strudel i sernik wiedeński to kolejne propozycje słodkich przysmaków. Jako deser występują tutaj naleśniki podawane na słodko, czyli z serem lub czekoladą.
Do deseru serwowana jest zazwyczaj kawa, chociaż bardzo popularny jest tutaj także sok jabłkowy i lemoniada z imbirem.