Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Filet z mintaja w cytrynowej panierce
uniformy pracownicze
https://www.dagrasso.pl/

Jeśli nie mamy pomysłu na szybki obiad, to warto pomyśleć o rybie. Jest to zresztą jeden z wielu powodów, dla których powinniśmy uwzględnić przynajmniej kilka dań rybnych w naszej codziennej diecie. Najważniejszy powód to oczywiście korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb – te zawierają bowiem wiele cennych składników odżywczych korzystnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Tymczasem okazuje się, że w bardzo prosty sposób można przygotować smaczną potrawę rybną na obiad lub inną okazję. Filet z mintaja w cytrynowej panierce sprawdzi się bowiem jako doskonała alternatywa dla różnego rodzaju mięs i zapewni nam bardzo pożywny posiłek. Samo przygotowanie też nie powinno zająć nam zbyt wiele czasu, gdyż bez problemu powinniśmy podać danie w około pół godziny.

www.medykamenty.com.pl

Zaczynamy od przygotowania samej ryby – mintaja trzeba najpierw umyć i obsuszyć, mając przy tym na uwadze, aby nie był zbyt wodnisty. Następny krok to panierka, którą zrobić jest bardzo łatwo – wystarczy tylko obtoczyć mintaja w jajku z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu, a następnie dokładnie i z każdej strony przekładać filet po panierce. Tą może być mąka, bułka tarta czy nawet płatki kukurydziane. Pozostaje jeszcze tylko wlać trochę oleju na podgrzaną patelnię i podsmażyć nasze filety do momentu, w którym ładnie się zarumienią. Trzeba przy tym uważać, aby nie przypiekły się zbyt mocno. Po zakończeniu smażenia warto także wystawić rybkę na ręcznik papierowy, odsączając tym samym nadmiar tłuszczu.

Przeczytaj również: Sałatka z grillowanym łososiem

Przeczytaj również: Mintaj w złocistej panierce - jak zrobić?

Przeczytaj również: Dorsz pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi