Indie – moc przypraw i warzyw

Indie – moc przypraw i warzyw
cywilizacja.com.pl
https://www.kuchennepromocje.pl/105-gastronomia

W Indiach zamieszkuje obecnie ponad miliard osób, które znacznie różnią się od siebie pod względem kulturowym czy wyznaniowym. Ciągłe ścieranie się wielu przyzwyczajeń i tradycji stanowi istną mieszankę wybuchową, która rzutuje na wiele dziedzin życia. Kuchnia indyjska zawdzięcza swoją wyjątkowość właśnie tej różnorodności.

Hindusi potrafią docenić odżywczą moc warzyw, a także przygotowywać je w taki sposób, by zatrzymać w nich jak najwięcej cennych składników. Szczególną popularnością cieszą się tutaj różnorodne odmiany fasoli, bakłażany i cukinie, a także soczewica, pomidory czy ziemniaki. Warto wiedzieć, że najczęściej to właśnie z warzyw przygotowywane jest danie główne, wchodzące w skład tradycyjnego, czterodaniowego posiłku.

Potrawy zwykle popijane są wodą z lodem, herbatą indyjską lub specjalnym napojem mlecznym. Hindusi rzadko sięgają po alkohol w czasie jedzenia. Indyjskie przysmaki swoją niepowtarzalność zawdzięczają przede wszystkim szerokiej gamie przypraw.

Najpopularniejsze wśród nich to kolendra, kurkuma, curry, chilli, imbir, cynamon, kardamon i różne odmiany pieprzu. Często do przysmaczania wykorzystuje się również cebulę i czosnek.