Jak przygotować zupę grzybową po staropolsku?

Jak przygotować zupę grzybową po staropolsku?
www.kaunana.com
świeże warzywa

Przepisów na zupę grzybową jest bardzo wiele. Jeśli chcesz przygotować staropolską grzybową dla kilku osób potrzebne będą Ci: 4 dag suszonych grzybów, porcja włoszczyzny, cebula, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 10 łyżek kaszy perłowej, natka pietruszki i różne przyprawy.

Przygotowania zacznij od opłukania i zalania gorącą wodą grzybów. Trzeba je wymoczyć do miękkości, dlatego najlepiej pozostaw je w wodzie na ponad 2 godziny.

Po namoczeniu, pokrój je w paseczki. Połowę włoszczyzny zetrzyj grubo na tarce, a pozostałą część zostaw w całości.

Do garnka wlej 2 litry wody i dorzuć do niego warzywa (włoszczyznę wraz z cebulą), grzyby, listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Dopraw solą i pieprzem.

Gdy wywar będzie gotowy, a warzywa miękkie, wyjmij z garnka niestarte warzywa. Do gotującej się zupy dodaj kaszę perłową.

Pozostaw garnek na ogniu, aż do ugotowania kaszy, około 30 minut. Zamiast kaszy, zupę grzybową możesz podawać z kluskami.

www.tajnahistoriarzeszowa.pl

Na koniec, dodaj do grzybowej zupy gęstą śmietanę, a serwuj z posiekaną natką pietruszki.