Jedyny Polak z gwiazdką Michelin
koncentrat białka grochowego
Tym, co zdecydowanie wyróżnia Wojciecha Amaro na tle innych polskich kucharzy i restauratorów jest to, że jego klasę doceniono na całym świecie i nie są to tylko pochwały werbalne.
Jego Atelier jest jedynym lokalem gastronomicznym w Polsce, który otrzymał prestiżową Gwiazdkę Michelin.
Na razie jedną, ale nikt nie powiedział, że Amaro powiedział ostatnie słowo.
To wyróżnienie ugruntowało jego pozycję czołowego kucharza w kraju i ciężko znaleźć na niego merytorycznego „haka”, co w przypadku Magdy Gessler nie jest już takie oczywiste.
Uzyskane wyróżnienie sprawiło, że Amaro stał się bardziej rozpoznawalny w świecie.
Na temat jego wyjątkowej restauracji pisze zagraniczna prasa specjalistyczna, swego czasu reportaże o jego pracy przygotowywały nawet zachodnie stacje telewizyjne.
Ta pozycja musiała się przełożyć na medialną karierę.
Gdy pojawiła się propozycja współpracy z telewizją Polsat i została pozytywnie przyjęta przez głównego zainteresowanego, stacja konkurująca z TVN zyskała wielki atut, na którym ciągle zarabia.