Matjas z ogórkami i jabłkami oraz curry
tacki aluminiowe do żywności
Matjasa można przygotować na wiele sposób. Śledź świetnie komponuje się z wieloma składnikami – i to o różnych smakach. Doskonale matjas odnajduje się w daniach pełnych rodzimych akcentów. Produkty takie jak jabłka czy ogórki kiszone chętnie i często spożywamy.
Tymczasem to właśnie one mogą stać się elementami sałatkami z matjasa. Oczywiście to nie jedyne składniki. Jakich jeszcze potrzebujesz? Oto lista produktów, które musisz zgromadzić: – śledzie matjasy – duża cebula – dwa średnie jabłka – jedna cytryna – cztery jajka – ogórki konserwowe – majonez, musztarda, śmietana 18% – sól, pieprz i curry Zacznij od głównego składnika, który nada ton całej sałatce. Mowa oczywiście o matjasie.
Rybę z reguły trzeba wymoczyć w zimnej wodzie, bo w opakowaniu znajduje się w bardzo słonej zalewie. Choć warto też pamiętać, że niektórzy producenci oferują matjasa o delikatnym smaku. Wówczas moczenie w wodzie może zaszkodzić. Gdy ryba się moczy, możesz kroić jabłka oraz cebulę.
Jedno i drugie najlepiej pokroić w kostkę. Jabłka możesz skropić sokiem z cytryny. Pokrój również ogórki konserwowe. Po uprzednim ugotowaniu trzeba w kostkę pokroić także jajka.
Możesz je gotować w łuskach od cebuli, jeśli szukasz dodatkowych walorów smakowych. Wszystkie składniki następnie przełóż do miski i dodaj śmietanę, musztardę a także majonez. Dopraw przyprawami, takimi jak curry oraz sól i pieprz. Możesz też użyć gorczycy.
Po zakończeniu przyprawiania, warto odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki.