Matjas z papryką i sosem musztardowo-majonezowym
Przepisy na matjasa nie muszą być skomplikowane, by zaskakiwać pełnią smaku. Tak jest w przypadku matjasa z papryką w sosie musztardowo-majonezowym. Jak przygotować to pyszne danie? Zadanie nie jest trudne. Na początek zbierz wszystkie niezbędne składniki. Oto lista produktów, których będziesz potrzebować: – matjasy – czerwona papryka – cebula – gorczyca – musztarda i majonez Zaczynamy od głównego składnika, czyli matjasa. Aby go przygotować, powinieneś nalać do miski zimnej wody. W niej umieść śledzia i odczekaj minimum pół godziny. Zabieg ten ma na celu pozbawienie matjasa słonego smaku.
Nie każdy śledź po otwarciu opakowania jest słony. Jeśli ma delikatny smak, co w przypadku matjasów jest prawdopodobne, nie musisz moczyć ryby i możesz przejść od razu do krojenia. Gdy matjas ma już formę estetycznych pasków, czas na krojenie papryki. Tu również najlepiej wybrać paski. Zbyt drobne krojenie nie jest wskazane. Podobnie w przypadku cebuli. Gdy pokroisz tę ostatnią, trzeba ją sparzyć wrzątkiem. Gdy cebula ostygnie, przełóż wszystkie składniki do miski.
Zacznij od śledzia. Następnie połóż paski papryki oraz cebulę. Do miski dodaj również musztardę oraz majonez. Możesz też dodać gorczycę. Po wymieszaniu umieść sałatkę w lodówce. Danie powinno czekać na zjedzenie przynajmniej pięć godzin. Powodem jest to, że sałatka smakuje najlepiej, gdy wszystkie jej składniki dobrze się wymieszają i przejdą własnymi aromatami. Taka „przegryziona” sałatka nabiera pełni smaku.