Mięsny pasztet po staropolsku

pizzeria białystok
Piekarniki
Piekarniki
Staropolski pasztet musi być przygotowany w odpowiednich proporcjach. Do jego przygotowania potrzebne będzie po 50 dag wieprzowiny, cielęciny, boczku oraz 40 dag wątróbki cielęcej. Oprócz tego 5 jajek, parę kromek bułki, cebula, kilka suszonych grzybów i różne przyprawy. Wieprzowinę, cielęcinę i boczek umyj i pokrój w dość grubą kostkę. Mięso podsmaż na patelni i przełóż do garnka. Obierz cebulę i pokrój w plastry. Grzyby namocz i ugotuj. Dodaj do garnka z mięsem i dopraw mieloną gałką muszkatołową, dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprz. Wszystko duś pod przykryciem przez około 2 godziny. Dopiero, gdy mięso zmięknie, zdejmij garnek z ognia i dodaj plasterki bułki. Poczekaj, aż wystygnie. Wymocz wątróbkę cielęcą w mleku i duś pod przykryciem przez 20 minut. Wątróbkę wraz z zawartością garnka z mięsem dwukrotnie zmiel w maszynce. Do masy dodaj 5 jajek, przypraw solą, zmielonym zielem angielskim oraz gałką muszkatołową i starannie wymieszaj. Formę, do której przełożysz mięsną masę, wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, przełóż masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut.
Przeczytaj również: Sałatka z grillowanym łososiem
Przeczytaj również: Mintaj w złocistej panierce - jak zrobić?
Przeczytaj również: Dorsz pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi
Polecane artykuły
Arogancja, którą pokochały miliony
świeże owocevisgrana
Charakter Ramsaya nie ma prawa podobać się wszystkim, stąd restaurator dorobił się sporej rzeszy osób nastawionych do niego antypatycznie. Siła kompetencji i sukcesy na koncie robią jednak swoje, więc na otwartą wojnę z Gordonem nikt nie odważył się pójść. Mało tego – są osoby,
Autografy piosenkarzy za free
paintball laserowy wynajemekskluzywne herbaty do restauracji
Gdy kogoś wita tłum fanów z kartkami i długopisami, mówi się często, że miał przyjęcie „jak gwiazda rocka”. Bowiem to właśnie muzycy, a zwłaszcza wokaliści cieszą się największymi ilościami fanów, którzy w dodatku niezwykle emocjonalnie re
Biesiada przy dobrym winie, czyli kuchnia Hiszpanii
obiad rodzinny warszawaBistro na talerzu
Hiszpanie uwielbiają dobrą kuchnię – potrafią spędzić wiele godzin przy suto zastawionym stole zarówno w domu, jak i w restauracji. Zamiłowanie do biesiadowania jest równie silne, jak pasja do aromatycznych, pachnących ziołami i oliwą z oliwek potraw.
Kuc
Cena wynajmu busów i autobusów
tablice rejestracyjne Samochód skoda to jeden z najczęstszych wyborów Polaków Przeczytaj również: Myszka – legendarny Fiat 500
XXI wiek to czas, kiedy Ziema gwałtownie się „zmniejszyła” – dzięki rozwojowi różnorodnych środków transportu możemy dziś dosłownie w parę godzin dostać się na drugi koniec