Mięsny pasztet po staropolsku
pizzeria białystok
Piekarniki
Piekarniki
Staropolski pasztet musi być przygotowany w odpowiednich proporcjach. Do jego przygotowania potrzebne będzie po 50 dag wieprzowiny, cielęciny, boczku oraz 40 dag wątróbki cielęcej. Oprócz tego 5 jajek, parę kromek bułki, cebula, kilka suszonych grzybów i różne przyprawy. Wieprzowinę, cielęcinę i boczek umyj i pokrój w dość grubą kostkę. Mięso podsmaż na patelni i przełóż do garnka. Obierz cebulę i pokrój w plastry. Grzyby namocz i ugotuj. Dodaj do garnka z mięsem i dopraw mieloną gałką muszkatołową, dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprz. Wszystko duś pod przykryciem przez około 2 godziny. Dopiero, gdy mięso zmięknie, zdejmij garnek z ognia i dodaj plasterki bułki. Poczekaj, aż wystygnie. Wymocz wątróbkę cielęcą w mleku i duś pod przykryciem przez 20 minut. Wątróbkę wraz z zawartością garnka z mięsem dwukrotnie zmiel w maszynce. Do masy dodaj 5 jajek, przypraw solą, zmielonym zielem angielskim oraz gałką muszkatołową i starannie wymieszaj. Formę, do której przełożysz mięsną masę, wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, przełóż masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut.
Polecane artykuły
Kolacja z grillem w tle
kawiarka do kawypierzga
Kiedy zaczyna się robić ciepło, a dni stanowczo się wydłużają doskonale wiemy, że nadchodzi czas przyjęć w ogrodzie przy grillu.
Kolacje w ogrodzie mają swój niepowtarzalny klimat, przez co zachęcają do długich rozmów i spożywania aromatycznego jedzenia.
A jakie potrawy z g
Filet z mintaja w cytrynowej panierce
uniformy pracowniczehttps://www.dagrasso.pl/
Jeśli nie mamy pomysłu na szybki obiad, to warto pomyśleć o rybie. Jest to zresztą jeden z wielu powodów, dla których powinniśmy uwzględnić przynajmniej kilka dań rybnych w naszej codziennej diecie. Najważniejszy powód to oczywiście korzyści zdrowotne pły
Tatar z łososia
wtelefonie.mapy-navi.com.plsól kłodawska
W Japonii i nie tylko bardzo dużą popularnością cieszy się sushi, a więc danie z surowej ryby. Ryba jako główny składnik potrawy jest zresztą bardzo cennym źródłem wielu cennych składników odżywczych dla naszego organizmu i głównie dlatego eksperci zalecają,
Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym
https://showroom.amica.pl/kurs-kuchnia-wloskaDa Grasso
Zapiekany dorsz to doskonały pomysł na obiad, jak i na urozmaicenie swojej diety potrawą rybną. Takie potrawy powinny zresztą na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie, gdyż regularne spożywanie ryb niesie za sobą wiele korzyści – w tym