Pierogi z mięsem po staropolsku
https://www.dagrasso.pl/
Polskie pierogi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań naszego kraju. Nic dziwnego, bo już w staropolskim menu zajmowały ważne miejsce. Przyrządzano nie tylko pierogi wytrawne, ale powodzeniem cieszyły się także te ze słodkim nadzieniem.
Pierogi gotowano lub smażono, lepiąc różne wariancje tych smakołyków. Staropolskie pierogi z mięsem wymagają przygotowania odpowiedniego farszu, ale i ciasta. Do farszu najlepiej nada się ugotowane mięso z rosołu (400 g, np.
wołowiny). Cebulkę z roztartym ząbkiem czosnku smażymy na patelni. Po podsmażeniu, mięso i cebulę mielimy w maszynce.
Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Całość można podlać odrobiną bulionu. Teraz czas na ciasto.
Mąkę (350 g) należy wymieszać z solą i jajkiem. Przy wyrabianiu ciasta, stopniowo dodaje się wodę. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części, formujemy małe kulki, rozwałkowujemy je i wycinamy kółeczka.
Na każde kółko nakładamy porcję farszu i sklejamy brzegi ciasta. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie. Po ich wypłynięciu na powierzchnię, gotujmy jeszcze przez 3 minuty.