Placki ziemniaczane po szwajcarsku
Wielkopolanie z pewnością polubią kuchnię szwajcarską gdy tylko dowiedzą się, że w wielu potrawach dominują ziemniaki. Warto wspomnieć, że Szwajcarzy mają swoją odmianę placków ziemniaczanych. W kraju tym znane są pod nazwą rosti.
Przygotowując tę potrawę należy zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaje się do nich cebulę oraz boczek. Nie można zapomnieć także o jajkach i żółtym serze.
Całość należy dokładnie wymieszać, a gotową masę wrzucamy na rozgrzany olej. Rosti powinny być wielkości patelni. Rosti była dawniej typową potrawą chłopską.
Najczęściej te placki ziemniaczane spożywano na śniadanie i kolację. Danie to dostarczało energii na cały dzień, co było niezwykle ważne podczas codziennej pracy. Z czasem smak tej potrawy stał się doceniony również przez resztę społeczeństwa.
Szwajcarzy spożywają rosti jako danie samodzielne bądź też z dodatkiem np. mięsa. Warto wspomnieć, że w zależności od regionu istnieje różne wersje placków ziemniaczanych.