Ryba przygotowana po staropolsku
Pizzeria Chorzów
Każdą rybę można przygotować w staropolskim stylu. Ale najlepiej nadają się do tego ryby słodkowodne, a w szczególności karp.
Do wykonania dania niezbędna będzie również włoszczyzna oraz nieodzowny w kuchni duet – sól i pieprz. Ryba po staropolsku przeniesie każdego do krainy dawnych, tradycyjnych i szlachetnych smaków.
Rybę musimy najpierw dokładnie oczyścić i odfiletować. Następnie kroimy ją na porcje i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Warzywa należy gotować przez 20 minut na wywar. Później wkładamy rybę do gotowego wywaru warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
Na patelni przygotowujemy sos do ryby po staropolsku. Sos składa się z jednej łyżki masła i jednej łyżki mąki.
Do zasmażki dodajemy łyżkę miodu, sok z połówki cytryny, 2 łyżki migdałów i rodzynek oraz 4 goździki. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowaną i ułożoną na talerzu rybę. Rybę w szarym sosie można serwować razem z ziemniakami lub kluskami.