Staropolski krupnik z dodatkiem grzybów
kit pszczeli
Warto znać przepis na staropolski krupnik z grzybami, bo ta tradycyjna zupa smakuje wyśmienicie, ale też i syci na długo. Krupnik znany jest już od wielu lat i wciąż z powodzeniem gości na polskich stołach. Do przygotowania zupy potrzebna będzie kasza perłowa (7 dag). Kaszę należy wypłukać, odcedzić i gotować w litrze wołowego rosołu.
Gotujemy na małym ogniu, przez półtorej godziny. Garść suszonych grzybów musimy wymoczyć w letniej wodzie, a gdy staną się miękkie pokroić w plasterki. Dwie cebule, dwa ziemniaki, marchewkę i pół pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę należy zeszklić na rozgrzanym oleju w dużym garnku.
Do garnka dolewamy ugotowaną kaszę wraz z wołowym wywarem, dodatkowe pół litra rosołu wołowego, pokrojone grzyby, warzywa i liść laurowy. Przez pół godziny gotujemy wszystko pod przykryciem i na małym ogniu. Staropolski krupnik przyprawiamy solą i pieprzem. Przy serwowaniu, według uznania, możemy posypać zupę zieleniną.