Wietnam, czyli kuchnia prawie-chińska
http://zlotylin.pl/przyjecia-okolicznosciowe/
Kuchnia wietnamska pod wieloma względami jest podobna do sztuki kulinarnej rodem z Chin. Tutaj również wiele potraw przyrządza się przy użyciu woka, a podczas jedzenia posługuje się pałeczkami. Podstawą potraw są kleiste ryże (wykorzystywane nawet w komponowaniu deserów!) i różnego rodzaju makarony.
W potrawach rodem z Wietnamu bardzo często możemy spotkać się z użyciem sosu rybnego, który zastępuje ten sojowy, popularny w Chinach. Jako przyprawy często stosowany jest sok z różnych odmian limonki oraz liście wietnamskiej mięty. W niektórych daniach pojawia się sałata, której próżno byłoby szukać w kuchni chińskiej.
Popularne w kuchni wietnamskiej są różnorodne kiszonki i marynaty. Do mięsa często podaje się warzywa zamarynowane w occie ryżowym. Kiszeniu poddaje się z kolei wiele rodzajów owoców i warzyw.
Powszechnie je się na przykład kiszone arbuzy. Najbardziej specyficzna pod względem kulinariów jest północ kraju. Tutaj często serwuje się potrawy z węży i żab.
W niektórych regionach Wietnamu widać również wpływy obyczajów francuskich kolonizatorów. Tam też pojawiają się pomidory, ziemniaki, szparagi, masło czy śmietana. Z czasem rozpowszechniło się również otwieranie winnic i produkowanie lokalnych win.