Ziemniaczano śledziowy miks
szkolenia kuchnia włoska poznań
Jakie są dwa najpopularniejsze produkty spożywcze w Polsce? Bez odpowiednich statystyk niełatwo odpowiedzieć na to pytanie, jednak bez pudła można strzelać, że wysoko na liście znajdują się śledzie oraz ziemniaki. Te pierwsze to częsta zakąska, a roli tych drugich nie trzeba wyjaśniać nikomu. Co powiesz na to, by połączyć te dwa tak często spotykane na polskich stołach produkty w jedną całość? Wówczas powstanie sałatka ziemniaczano-śledziowa. Jeszcze pyszniejsza niż oba te składniki z osobna. Jakie produkty będziesz potrzebować do stworzenia takiego miksu? Zbierz następujące składniki: – filety matjasy – 1,5 kg kartofli – 2 cebule – 0,5 kg kiszonych ogórków – musztarda, majonez, sól i pieprz Gdy wszystko jest już przygotowane, możesz wziąć się za wykonanie sałatki. W jaki sposób ją wykonać? To proste. Matjasy musisz najpierw wymoczyć w wodzie. Zabieg ten ma zwykle na celu pozbawienie ryby zbyt słonego smaku. Jednak tym razem matjasa powinieneś wymoczyć w wodzie z cytryną.
W ten sposób dodasz mu nowych walorów smakowych. Takie moczenie powinno trwać około dwie godziny. Następnym etapem jest pokrojenia śledzia na paski, choć wedle uznania możesz wybrać też mniejszą kostkę. Równolegle możesz przygotować ziemniaki. Najlepiej ugotuj je w mundurkach, a skórkę zdejmij dopiero po ugotowaniu. Ziemniaki, a także ogórki i cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie pomieszaj wszystkie składniki i dodaj majonez, a także musztardę oraz przyprawy wedle uznania. To już wszystko. Pyszne danie jest gotowe.