Artykuły

Jemy tłusto i obficie
ealergia.com.pl Nasze złe nawyki żywieniowe mają wieloletnią tradycję i nie tak łatwo je zmienić. Lubimy jeść smażone mięso z ziemniakami lub frytkami, makarony z serami pleśniowymi bądź śmietaną, słodkie desery z kremami i niezbyt często sięgamy po surowe owoce i warzywa. Takie dania to utrwalone s

Sznycel po wiedeńsku
świeże owocenajlepszy catering tarnów Prawdopodobnie żadne inne danie austriackie nie jest równie popularne, co sznycel wiedeński. To mięsne danie serwowane jest w restauracjach na całym świecie. Mieszkańcy Austrii do dziś sprzeczają się odnośnie tego, komu zawdzięczają sznycla. Bez względu na to uw

Pstrąg na kolację
szkolnictwo.ekuferek.plwódka Ryby w polskiej kuchni, choć trochę zapomniane, mają długą historię i ciekawe sposoby podania. Niewątpliwie do jednych z nich należy pstrąg w sosie orzechowym, którego przygotowanie nie jest szczególnie czasochłonne, natomiast podanie na kolacji z przyjaciółmi jest gwara

Jedyny Polak z gwiazdką Michelin
www.zzg.zgora.plkoncentrat białka grochowego Tym, co zdecydowanie wyróżnia Wojciecha Amaro na tle innych polskich kucharzy i restauratorów jest to, że jego klasę doceniono na całym świecie i nie są to tylko pochwały werbalne. Jego Atelier jest jedynym lokalem gastronomicznym w Polsce, który otrzyma

Kuchnia tyrolska
świeże owocehttps://basiabasia.pl/produkt/basiabasia-pasta-sezamowa-tahini/ Kuchnia tyrolska zasłynęła z wielu potraw mącznych, w których lubują się mieszkańcy i turyści. Dużą inspiracje dla kuchni tyrolskiej stanowiła kuchnia czeska. W tym regionie Austrii królują knedliki czy kluski. Podawane są w

Kartoffelsalat, czyli klasyczna sałatka ziemniaczana
www.krls.org.pl Ziemniaki zaliczane są do najtańszych warzyw. Niewątpliwą ich zaletą jest również to, że ziemniaki można łatwo uprawiać. Te właśnie cechy przyczyniły się do tego, że z warzyw tych sporządza się wiele potraw. Ziemniaki to jedne z najpowszechniejszych warzyw w takich krajach, jak P

Studencka kolacja
www.enwod.slupsk.plsklep kawa ziarno Niełatwe jest życie studenta, który nieustannie staje przed wieloma dylematami i uczy się prawdziwego życia. Uczy się także gospodarować jak najrozsądniej swoim skromnym budżetem oraz czasem, dlatego bardzo ważne dla każdego żaka są sprawdzone przepisy na szybki

Fondue – danie znane nie tylko w Szwajcarii
www.kwadrat.slupsk.pl Do jednych z najpopularniejszych dań szwajcarskich zalicza się fondue. Co kryje się po tą tajemniczą nazwą? Fondue składa się przede wszystkim z sera, który rozpuszcza się w specjalnie do tego przeznaczonym naczyniu. Uważa się, że najlepsze fondue to mieszanina co najmniej dwóc

Strudel jabłkowy – specjalność Austrii
Desery austriackie na niemal każdy miłośnik słodkości. Wielu z nich jednak nie wie, że ich ulubiony smakołyk pochodzi z tego kraju. Tak też jest w przypadku jabłkowego strudla, który w Austrii znany jest pod nazwą Apfelstrudel. Wbrew pozorom deser jest prosty w przygotowaniu. Strudel jabłkowy znany

Szare kluski, czyli w staropolskiej kuchni
świeże owocehttps://exeller.be/kategoria-produktu/sojowe/bialko-sojowe/ Szare kluski lub kluski ziemniaczane zawdzięczają swoją nazwę barwie, jaką przyjmują. Swój szary kolor zawdzięczają surowym startym ziemniakom, które ciemnieją podczas obróbki. Kluski ziemniaczane kojarzą się z babciną kuchnią,

Staropolska uczta – golonka
www.klinika-orka.plkursy kuchnia włoska poznań Możesz urządzić sobie ucztę w staropolskim stylu. Na stole musi znaleźć się oczywiście golonka. By golonka dobrze smakowała, niezbędne jest jej właściwe przyrządzenie. Kilogramową golonkę myjemy i nacieramy przyprawami. Najlepiej wstawić mięso do lodów

Kurczak w wieczornym wydaniu
www.karczmawrazidlok.com.plhenessy xo Dania z kurczakiem zostały szczególnie ukochane przez Polaków w różnym wieku. Dlatego też w książkach kucharskich czy Internecie nie trudno znaleźć ciekawe pomysły na przyrządzenie kurczaka w różnej postaci i w różnym towarzystwie. A w jakiej formie najlepiej

Szwajcarskie dania ziemniaczane
biznes.nokia6300.plnajlepszy catering tarnów Mogłoby się wydawać, że nie tylko Wielkopolanie lubują się w ziemniakach. Warzywa te są bardzo popularne w Szwajcarii. Dodaje się je do wielu dań. Wszystko dzięki właściwościom odżywczym ziemniaków. Pojedynczy ziemniak dostarcza duże ilości węglowodanów.

Kolacja z ryżem w roli głównej
www.lajf-ml.plkawiarka do kawy Ryż niewątpliwie należy do składników, który już dawno przestał być wykorzystywany wyłącznie w kuchni azjatyckiej. Smaczny, pożywny i łatwy w przygotowaniu podbija serca zarówno kucharzy światowej klasy, jak i zwyczajnych pań domu. Świetnym pomysłem na wykorzystanie ry

Staropolski kapuśniak z wołowiną
visgrana Nie tylko bigos zajmuje ważne miejsce w staropolskim menu. Do dań przyrządzanych z kapusty zalicza się również kapuśniak. W menu góralskim znane pod nazwą „kwaśnica” i przygotowywane z kapusty kiszonej. Zupa z kapusty nie jest obca także kuchni ukraińskiej i słowackiej. By przygotować staro

Kasza na kolacyjnym stole
www.gbauto.com.plCoffee Selection Kasza, choć z wieloletnią tradycją w Polsce, wciąż pozostaje niepoznana i niedoceniona. Jednak współcześni kucharze i dietetycy coraz częściej propagują potrawy, które zawierają różne odmiany kaszy, bowiem jest to bardzo zdrowy i pełnowartościowy składnik odżywczy.

Indie – moc przypraw i warzyw
cywilizacja.com.plhttps://www.kuchennepromocje.pl/105-gastronomia W Indiach zamieszkuje obecnie ponad miliard osób, które znacznie różnią się od siebie pod względem kulturowym czy wyznaniowym. Ciągłe ścieranie się wielu przyzwyczajeń i tradycji stanowi istną mieszankę wybuchową, która rzutuje na wie

Szwajcaria na słodko
catering dietetyczny tarnów Szwajcarskie czekoladki znane są na całym świecie. Ich delikatny smak jest niepowtarzalny. Wszystko to dzięki składnikom najlepszej jakości. Jednakże Szwajcaria to nie tylko smakowita czekolada. Szwajcarskie desery z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybred

Kaczka z jabłkami po staropolsku
sklep cukierniczy Kaczka z chrupiącą skórką, przyrządzona po staropolsku to danie mile widziane na stołach, nie tylko od święta. Przygotowania do przyrządzenia potrawy należy zacząć już dzień przed. Umyj kaczkę i zanurz w słonej wodzie na całą noc. Po wyjęciu kaczki z wody i osuszeniu, natrzyj ją pi

Szybko, smacznie i… niezdrowo
www.kszielonoczarni.plopakowania papierowe Wszyscy dietetycy, programy i czasopisma propagujące zdrową dietę zgodnie ostrzegają, że w kwestii posiłków z pewnością nie należy ufać fast food’om. Czasami jednak trudno się oprzeć, zwłaszcza, że takie restauracje zwykle oferują jedzenie szybkie, dobre, a

Od kucharza do gwiazdy telewizji
odzież do gastronomiihttps://visgrana.eu/ Na początku było gotowanie. Gordon Ramsay zaistniał jako kucharz i nie było tak, że od razu stał się wybitną postacią w swoim zawodzie. Był to proces, który trwał dłuższy czas. Najpierw młody Gordon terminował w różnych restauracjach. Poznał swoich pierwsz

Kulinarne osobowości
dallmayr prodomoPizza częstochowa Wyobraźnią masowego odbiorcy rządzą ludzie, którzy czymś się wyróżniają. Wyraziste osobowości pełne dynamizmu, gdy pojawiają się na telewizyjnym ekranie działają hipnotyzująco i sprawiają, że ludzie chcą ich słuchać i im zaufać. To dotyczy bardzo różnych dziedzin.

Ryba przygotowana po staropolsku
kawa bezkofeinowa do ekspresuPizzeria Chorzów Każdą rybę można przygotować w staropolskim stylu. Ale najlepiej nadają się do tego ryby słodkowodne, a w szczególności karp. Do wykonania dania niezbędna będzie również włoszczyzna oraz nieodzowny w kuchni duet – sól i pieprz. Ryba po staropolsku prz

Pierogi z mięsem po staropolsku
bestbann.comhttps://www.dagrasso.pl/ Polskie pierogi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań naszego kraju. Nic dziwnego, bo już w staropolskim menu zajmowały ważne miejsce. Przyrządzano nie tylko pierogi wytrawne, ale powodzeniem cieszyły się także te ze słodkim nadzieniem. Pierogi gotowano lub



