Artykuły

Grecja – kraina oliwek
http://zlotylin.pl/przyjecia-okolicznosciowe/ W regionach, gdzie latem jest bardzo upalnie, a zimy są łagodne, najpopularniejsze jest lekkostrawne jedzenie. Właśnie dlatego dania kuchni greckiej można zaliczyć do potraw śródziemnomorskich, czyli w dużej mierze składających się z warzyw oraz owoców,

Staropolski chłodnik z botwinki
https://pan-centrum.pl/96-czekoladowe-upominkihttps://exeller.be/produkt/exelsoy-950m-izolat-bialka-sojowego-do-odzywek/ Tradycyjny chłodnik staropolski przyniesie nasycenie i orzeźwienie. Polecany jest przede wszystkim w gorące dni, kiedy potrzebujemy ochłodzenia. Chłodnik przyrządzony według staro

Matjas z ogórkami i jabłkami oraz curry
bestbann.comtacki aluminiowe do żywności Matjasa można przygotować na wiele sposób. Śledź świetnie komponuje się z wieloma składnikami – i to o różnych smakach. Doskonale matjas odnajduje się w daniach pełnych rodzimych akcentów. Produkty takie jak jabłka czy ogórki kiszone chętnie i często spożywam

Kuchnia japońska to nie tylko sushi
www.baliccy-art.plpapierowe pudełka na jedzenie Sushi jest niewątpliwie jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej. Niemal wszyscy wiedzą, z jakiego azjatyckiego kraju pochodzi. Nie zapominajmy jednak, że gastronomia w Japonii jest znacznie bardziej rozwinięta – zawiera w sobie wiele

Kuchnia turecka
www.studiofbi.pl Kuchnie śródziemnomorskie charakteryzują się tym, że używa się w nich przede wszystkim świeżych składników. Cechują się również lekkością, ale także pasją i celebrowaniem posiłków. W przypadku kuchni tureckiej bardzo specyficzna jest również dowolność w łączeniu smaków i składników.

Jak przygotować zupę grzybową po staropolsku?
www.kaunana.comświeże warzywa Przepisów na zupę grzybową jest bardzo wiele. Jeśli chcesz przygotować staropolską grzybową dla kilku osób potrzebne będą Ci: 4 dag suszonych grzybów, porcja włoszczyzny, cebula, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 10 łyżek kaszy perłowej, natka pietruszki i różne przyprawy.

Matjasa przyrządzaj według gustu
eattofitowoce do biura kraków Niezależnie od tego, jaki znajdziesz sposób na matjasa, pamiętaj, by przyrządzać go według własnego uznania – przynajmniej do pewnego stopnia. Co to oznacza? Matjas to przepyszna, delikatna wersja śledzia. Jest on wyławiany jeszcze przed pierwszym tarłem. Jest wiec to ś

Tajlandia - harmonia pięciu smaków
https://bistronatalerzu.pl/sroda-wielkopolskahttp://zlotylin.pl/przyjecia-okolicznosciowe/ W krajach azjatyckich potrawy muszą być przygotowywane zgodnie z filozofią życiową mieszkańców, którzy dążą do osiągnięcia równowagi. Światopogląd Tajlandczyków ma opierać się na dwóch najważniejszych wartości

Makaron w roli głównej
papierowe tackiAminokwas L-Arginina Kolacja to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia, dlatego nie powinniśmy o niej zapominać. Warto jednak pamiętać o tym, by dania konsumowane przez nas pod koniec dnia były zdrowe, smaczne, a także przygotowane z odpowiednich składników. Takie właśnie posiłki możemy zj

Bliny prosto z Ukrainy!
restauracja na komunięhttps://bistronatalerzu.pl/sroda-wielkopolska Kraje sąsiadujące z Polską w dużej mierze słyną z mącznych, ciężkich potraw. Doskonałym tego przykładem jest narodowa kuchnia Ukrainy. Wiele przekąsek możemy nabyć od sprzedawców na ulicach. Często w ten sposób oferowane są placki z

Sushi, czyli z czym kojarzymy Japonię
antykoncepcja.cywilizacja.com.plrodzinny obiad warszawa Kuchnia japońska jest jedną z najbardziej charakterystycznych sztuk kulinarnych świata. Zawiera w sobie rozmaite potrawy, w dużej mierze przygotowywane z darów oceanu: wodorostów i owoców morza. Cechą wyróżniającą tej kuchni jest również fakt,

Staropolski krupnik z dodatkiem grzybów
zdrowiuskie.plkit pszczeli Warto znać przepis na staropolski krupnik z grzybami, bo ta tradycyjna zupa smakuje wyśmienicie, ale też i syci na długo. Krupnik znany jest już od wielu lat i wciąż z powodzeniem gości na polskich stołach. Do przygotowania zupy potrzebna będzie kasza perłowa (7 dag). Kasz

Kurczak w wersji austriackiej
świeże warzywamąka żytnia 720 Drób to kolejny rodzaj mięsa, który jest chętnie spożywany w Austrii. Austriacy mają swoją wersję kurczaka. Potrawa znana jest pod nazwą Backhendl. Przepis ten wywodzi się z XIX wieku. Początkowo kurczak ten spożywany był przez zamożną czę ść społeczeństwa austriackiego

Kulinaria w telewizji
www.profilaktycznie.com.plhttps://exeller.be/produkt/exelsoy-995hi-izolat-bialka-sojowego-do-nastrzyku/ Audycje telewizyjne dotyczą bardzo wielu sfer. Jedne z nich są bardzo przyjemne, a inne niekoniecznie. Z pewnością dziedziną życia, która u zdecydowanej większości ludzi budzi wyłącznie pozytywne

Jedzenie w ciemności
izomalt do dekoracji Posiłki nie powinny wiązać się jedynie z przykrą koniecznością uzupełnienia brakujących kalorii i oddania organizmowi odrobiny witamin. Warto ciągle odkrywać nowe miejsca, gdzie można zjeść coś dobrego, a jednocześnie w przyjemny i ekscytujący sposób spędzić czas. Takim miejsc

Amaro polskim Ramsayem?
www.hanzeatycki.plhttps://poprostupycha.com.pl/ Poza Magdą Gessler nasz kraj również posiada ciekawe medialne postacie związane ściśle ze światem dobrej kuchni. Kimś takim jest z pewnością Wojciech Modest Amaro, który od Gesslerowej różni się tym, że jest przede wszystkim zawodowym kucharzem, a dop

Wariacje makaronowe po szwajcarsku
świeże warzywapapilotki do babeczek W kuchni szwajcarskiej znajdziemy także inspiracje czerpane z innych kuchni. Do jednych z nich zalicza się makaron. Jedną z najbardziej znanych potraw, w której dominuje makaron jest alpermagronen. Potrawa ta trafiła do Szwajcarii wraz z włoskimi robotnikami, któ

Widzowie kochają show
odzież do restauracjijadalne płatki róż Ludzie cieszą się telewizją wtedy, gdy na ekranie dzieje się coś efektownego i przykuwającego uwagę. Źródłem sukcesów poszczególnych audycji są ludzie, którzy się tam pojawiają, na czele z prowadzącymi. Magda Gessler ze swoją barwną osobowością okazała się być

Sałatka ze śledziem i selerem
www.energiajestwnas.plhttps://jedzpij.pl/ W jaki sposób przygotować sałatkę ze śledziem i selerem? To bardzo proste. Zacznij od zebrania wszystkich niezbędnych składników. Będą to: – filety matjasa – groszek zielony – ziemniaki – marchew – jabłko – jaja – seler konserwowy – majonez Następnie możesz

Limoniata rybna jak za starych czasów
bestbann.compersonalizowane fartuchy Kuchnia staropolska błędnie kojarzona jest wyłącznie z potrawami ociekającymi tłuszczem. Co prawda, odnajdziemy w niej dużo przepisów na dania mięsne, ale znaczna liczba dni postnych wymuszała znalezienie godnych zastępników mięsa. Jadano wówczas różne gatunki ry

Przyrządź bigos w staropolskim stylu
www.baliccy-art.plprzetworzone warzywa Sposobów przygotowywania bigosu jest naprawdę wiele. W każdym domu praktykuje się inny przepis na te tradycyjne polskie danie. W staropolskiej kuchni nie znano koncentratu pomidorowego, dlatego przygotowanie bigosu obywało się bez tego produktu. Zużywano za to

Piknik na łące
https://basiabasia.pl/produkt/basiabasia-pasta-sezamowa-tahini/owoce do biur Kiedy lato w pełni i słońce przyjemnie nas ogrzewa warto pomyśleć nad wybraniem się na obiad, czy popołudniową kawę na świeżym powietrzu. Pikniki to forma wypoczynku znana głównie w Stanach Zjednoczonych, jednak coraz częś

Kuchnia brytyjska
jacuzzi ogrodowe całoroczne Hydropoolimprezy okolicznościowe śrem Rzadko kto, zapytany o sztandarowe potrawy wywodzące się z kuchni brytyjskiej, potrafiłby wymienić choćby jedną. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że gastronomia z wysp nie cechuje się żadnymi specyficznymi przyprawami. Nie

Gulasz? Tylko na Węgrzech!
www.energiajestwnas.plhttps://bistronatalerzu.pl/jarocin Istnieje powiedzenie, w myśl którego węgierskie gospodynie przed przygotowaniem posiłku stawiają na stole słoik wypełniony papryką, a następnie zastanawiają się, co do niej dodać. Jako że w każdym przysłowiu jest ziarnko prawdy, nie da się ukr