kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Kalafior to znane i popularne warzywo, które z powodzeniem może stać się ciekawą inspiracją dla osób lubiących gotować i ceniących lekką kuchnię. W zależności od twoich upodobań i przy odrobinie fantazji, z kalafiora wyczarujesz prawdziwe kulinarne cuda. Na dodatek zdrowe i bardzo smaczne. Z kalafiora możesz przyrządzić pyszną, kremową zupę. Ciekawą propozycją są też smażone kotleciki z kalafiora ze startą marchewką. W polskich domach często gości również kalafior gotowany jako dodatek np.

do niedzielnego obiadu, komponując się ze sztuką mięsa ze sosem i kluskami na parze. Warzywo to przeważnie występuje także jako przystawka na przyjęciach czy weselach. Warto wspomnieć, że kalafior to źródło zdrowia. Zawiera witaminy z grupy B oraz szereg cennych pierwiastków, potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, takich jak np. potas, magnez, żelazo czy cynk. Kalafior jest niskokaloryczny i lekkostrawny.

Dzięki temu uznaje się je powszechnie za warzywo dietetyczne i często włącza się je w jadłospis osób dbających o zdrowie i dobrą formę.