kukania

Dania z mrożone - szef kuchni poleca

Jeśli masz ochotę zjeść coś dobrego na obiad, a nie masz za bardzo czasu na wielogodzinne siedzenie w kuchni, możesz postawić na makaron. Ten uniwersalny składnik wielu rodzajów spaghetti, smakuje zawsze wyśmienicie, niezależnie od tego, w jakiej formie go podasz. Makaron, zwany też z włoskiego pastą, jest daniem znanym na całym świecie.

Jego ojczyzną są właśnie Włochy. Z powodzeniem króluje on jednakże na wielu innych europejskich stolach. Makaronowe wariacje są bowiem praktycznie nieograniczone.

Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Makaron doskonale komponuje się z rybą – łososiem czy tuńczykiem. Miłośnicy spaghetti, czyli tradycyjnego makaronu z mięsem mielonym i sosem, doceniają jego smak dzięki różnym dodatkom.

Wegetarianie lubują się w makaronach podawanych z warzywami, np. ze szpinakiem i parmezanem. Sekretem dobrze przygotowanego makaronu jest to, aby nie był on rozgotowany ani też zbyt twardy.

Najlepszy to „al dente”, czyli lekko twardy. Makaron w różnych wariantach jest daniem sycącym i pożywnym, a przy tym szybkim w przygotowaniu.